De nyeste udsmykninger i Brande er enkeltprojekter initieret af henholdsvis Gavlmaleriforeningen MUREN og Street Art Festivalen med Lions som arrangører.
ANDERS REVENTLOV: Muralisme på Q8 benzintank
I december 2014 og i februar 2015 udsmykkede Anders Reventlov en forladt Q8 benzintank på Vejlevej. Han dukkede op på to uventede tidspunkter og malede på bygningen med sit ekspressive og grafiske billedsprog.
Han arbejdede hurtigt og med tanke på værkets midlertidige karakter. Hans personlige og kontrastfyldte totaludsmykning af benzintanken var både figurativ og stærk gestuel.
Bygningen og værket blev revet ned i februar 2015, mens han stadig arbejdede på udsmykningen.
Street Art gavle
I 2015 tog Lions Brande initiativ til at starte en Street Art Festival i byen. Festivalen er den første af sin art i Danmark. Hver sommer kommer gadekunstnere fra hele verden til Brande for at skabe værker på Brandes torv. Festivalen har endvidere resulteret i flere nye permanente gavlværker i Brande.
Det første værk var ”Alice i Eventyrland” (2016) skabt af den italienske kunstner Vera Bugatti og den mexicanske kunstner Carlos Alberto Garcia Hernandez. Senere fulgte gavlværket ”Vindkraft” (2017) skabt af de hollandske kunstnere Marije Spelboss og Leon Kerr. Der er senere kommet flere gavlværker til. Der er senere kommet flere gavlværker til. Blandt andet “Sirenens svanesang” af Gregor Wosik og Marion Ruthardt (2018), “Musen – Kunstens Geometri” af Carlos A. G. Hernandez og Ruben Poncia (2019), et togmoriv på port på RemisenBrande af Marion Ruthardt (2019), “A wonderful life” af Eduardo Rolero (2022) og “The Dream” af de ukrainiske kunstnere Alex Maksiov og Tatiana Tantal (2022).
Gadekunstnerne og gavlværkerne dyrker det klassiske illusionsmaleri der betegnes trompe d’oeil maleri. En mere nutidig betegnelse er 3-D maleri. De to gavlbilleder har som håndværksmæssigt mål at gengive de valgte motiver og fortællinger i en fotografisk realistisk udtryksform og skabe gode og overraskende 3-D effekter.
LISBETH EUGENIE CHRISTENSEN: ”January II”
I den lange række af gavlværker i Brande er Lisbeth Eugenie Christensens ”January II” fra sommeren 2018 det senest tilkomne moderne abstrakte gavlværk. Hendes værk er en parafrase over et tidligere værk “January” fra 2012. I værket er antydet fortællende billedelementer, bland andet en opstigende luftballon med barduner.
Det er en motivisk stram komposition, hvor de skråtstillede hvide barduner samles i et forsvindingspunkt nederst i højre hjørne og ude af øje. På denne måde udnytter hun optimalt de stedspecifikke udfordringer i motivet. Hvordan sammenhængen mellem ballonmotivet og gavlmotivets øvrige mere abstrakte billedelementer er, lader Lisbeth Eugenie Christensen stå åben. Måske er det i værkets titel der ligger en lille forståelsesnøgle gemt; – januar er den første måned i årshjulet, en ny begyndelse, noget som rækker frem.
Lisbeth Eugenie Christensens gavlmaleri “January II” er blevet til på initiativ af sponsor Stubkjær Invest A/S, og realiseret af Gavlmaleriforeningen MUREN, som en gave til Brande by i forbindelse med gavlmaleriernes 50 års jubilæum i 2018.
NINA K EKMAN : ”Plant Takeover”
Sammen med lokale borgere og virksomheder lavede Nina K Ekman i 2022 det eksperimenterende tekstile gavlværk “PLANT TAKEOVER” af restgarn fra borgerne, lokale virksomheder og de nærliggende tæppefabrikker (Dansk Wilton, Ege Tæpper).
Flere branditter har været med til at strikke/hækle de mere end 3700 lapper til værket, som i sin helhed består af tuftede, strikkede og hæklede elementer. De er syet sammen og imprægneret med harpiks og hærdet af kunstneren.
Motivet er flere overdimensionerede Philodendron bipinnatus planter. Det er en plante der normalt gror under varmere himmelstrøg. Motivet skal symbolisere den dualitet, der ligger i naturens utrolige styrke og evne til at tilpasse sig nye vilkår og dens skrøbelighed overfor menneskelig påvirkning. Dette med henvisning til de klimaforandringer, der også vil gøre Brande varmere, og til nye og ukendte planters indtog i vores byer og natur.
Som udgangspunkt for værket og det motiv har Nina K Elman arbejdet med Verdensmål nummer 9, der omhandler “INDUSTRI, INNOVATION OG INFRASTRUKTUR”.
Kilde: Verdensmålsgavlene –
https://17gavle.dk/17-verdensmaalsgavle/verdensmaal-9-brande
Gavlværker 1968
Brande 1968 De gavlværker, som kunstnerkollektivet Murens Mænd malede på centrale gavle og mure i Brande i 1968 skete på initiativ af Midtjysk Kunstforening (ved formand Jørgen Mansfeld-Giese og næstformand Ole Bendix). Værkerne rummer flere tidstypiske tendenser....
Gavlværker 1970
De nordiske gavle Der blev udført fire gavl- og vægudsmykninger i løbet af sommeren 1970 af fire nordiske kunstnere: nordmanden Adolph Denis Horn, svenskerne Holger Bäckström og Bo Ljungbergh, finnen Jorma Kardén, samt de tre islændige Thorbjörg Höskuldsdottir,...
Senere udsmykninger: 1984-2014
NIELS EJNAR RUST: "Urkokken"I 1984 udførte Niels Ejnar Rust gavlmaleriet ”Urkokken” på Volmerhus i Jernbanegade. Motivet er en stiliseret udgave af Brandes byvåben. Værket ændrede karakter da den lille butik ved foden af gavlen blev revet ned. Hedelandskabet på...
Foreningens projekter
RENOVERINGER "Akrobatfantasi" af K. Bjørn Knudsen, Storegade 7, renoveret 2014 Se billedgalleri "Legetøjsdyr" af Leif Jepsen, Torvegade 21, renoveret 2016 Se billedgalleri "Rygsøjler" af Claes Birch, Torvegade 5, renoveret 2018 Se billedgalleri NYE PROJEKTER...